Къщата

Кодопуловата къща е построена през 1754 година. Това е най – голямата възрожденска къща в България и на Балканите. Къща, в която има съчетаване на богата архитектура със стопанско предназначение. Построена е на три нива. Руините пред къщата са на фамилната черква „Света Варвара”. Къщата е принадлежала на известна мелнишка фамилия Кордопулови, които са търгували с вино из цяла Европа, като най – често виното е пътувало за Венеция и Париж.

Гостната

Гостната е около 90 квадратни метра. Характерна е с два реда прозорци, по 12 на брой. Горния ред прозорци са смесица от венециански с ориенталски стил.Долния ред са типично български за възрожденския период. Стаята има изложение от четирите страни – изток, запад, север, юг, с послание „От всички краища на света, добре дошли в Кордупуловата къща”. Таванът е богато украсен, в средата е изобразено слънце, а дванайсетте геометрични фигури по края, означават дванайсетте апостоли и дванайсетте месеца в годината. Над гардеробите с барокови бои са изобразени гроздове от различни сортове.

Kьошка

Средната стая, по – малка, са я наричали кьошка. В нея са отсядали когато са имали по – малко гости, на чашка кафе. Там са били и музикантите. В нея нееднократно е свирела част от Виенската филхармония. По това време Мелник е бил добре развит търговски и културен център. Тук са се провеждали и малки вечеринки.

Спалня

В спалнята витражните стъкла са в няколко стила, тавана е с български, гръцки, турски и ориенталски мотиви. Камината е във вид на минаре върху което има православен кръст ,което говори за това, че етносите, които са населявали региона по това време са съжителствали добре.

Столова

Столовата е мястото където са се състояли закуските обедите, вечерите и сключването на сделки. В нея има сауна, характерна за този период. В нея се намира и тайник - шкаф. Той е имал предназначението, когато са се сключвали сделки, които са били между двама човека, третият е стоял зад шкафа и при разговорите е преценявал дали сделката е добра или не. Ако сделката е добра, приемлива, минавали са в гостната и са довършвали документите,ако ли не, вратите на тайника са оставали затворени.

Зимна градина

Зимната градина е била извисена във вид на кула и е била покрита със стъкло. Отсядали са когато са имали по – големи и сериозни сделки, на по – тихо и на по – спокойно място. По- късно е взето решение, махната е кулата и е оставено така както се вижда сега.

Лятна тераса

По вътрешните осветени стълби се качва на лятната тераса, където е изобразена картата на България във възрожденския период. В центъра се намира направен с камъни слънчев часовник, който е изключително точен. В единия край на картата има посадено дърво, което обозначава мястото на картата където се намира Мелник. .

Като закрилник за този район е бил Яне Сандански, който често е отсядал в къщата. Когато е имало опасност за неговите хора, те са се спасявали през тайника, тавана и лятната тераса. .