Винарна

... най – дългото подземие, където виното в грамадни бъчви отлежава – затворено и алено дори до 25 години – докато стане тъмновишнево...
Виното на Кордопулова къща

Старите винари са ни завещали неоспоримата максима, че доброто вино се прави от добро грозде. Един от елитните традиционно български сортове грозде е „Широка мелнишка лоза”. Няма категорични сведения кога точно и как се появява той в Мелник и защо се нарича така. Виното на мелнишките майстори произвеждано от Широката мелнишка лоза по традиционни стари технологии е гъсто , с тъмночервен рубинен блясък, с букет от вкусови качества, подчертана ексктрактивност, възсладка тръпчивост и тънък аромат. В него се долавя още привкус на череша, черни горски плодове, черен пипер, тютюн и кожа. Старее от 4 до 10 години.Едно от големите тайнства на старото мелнишко вино е начинът на приготвянето му и ферментацията. Правенето на вино прилича на свещенодействие. Традициите завещани от деди и прадеди се спазват стриктно. Моментът на претакането е от особена важност. Изтичащото от бъчвата вино трябва да блести и да искри. Оставя се с лека остатъчна захар за да бъде по – приятно на вкус, по – меко, по – хармонично и да съхрани типичния плодов аромат на сорта.

За претакането се избира ясен слънчев ден, когато течността е спокойна. Тогава попадат по – малко примеси във виното и то искри кристално. Така обработеното мелнишко вино съперничи на вината от цял свят и се продава двойно по – скъпо по винените пазари в Европа. Назад във времето мелнишкото вино присъства неизменно на трапезите на българските ханове, боляри, боили, на венецианските дождове, на френски херцози, австрийски графове и барони, на английски лордове. Така то прочува името на града в цяла Европа.